tiistai 10. tammikuuta 2012

Turvallisesti netissä - vinkkejä

Tietoturvasta on ollut paljon puhetta viime aikoina. Tässä muutamia ajatuksia pohdittavaksi.

Oman tietokoneen suojaus kunnossa. Onko virusturvasi ajan tasalla?

Salasanat. Mieti itsellesi vahva salasana. Salasanasta kerrotaan tässä blogissa toisaalla tarkemmin.
 
Mieti mitä kerrot itsestäsi ja missä. Kenelle jaat tietojasi. Keitä otat kaveriksi Facebookissa? Kenelle jaat valokuvasi ja tilapäivityksesi? Kerrotko avoimesti milloin lähdet kahdeksi viikoksi mökille tai maailmanympärimatkalle?
 
Lue käyttäjäehdot kun ryhdyt käyttämään jotakin palvelua. Vaikka et lukisi, ne sitovat sinua silti! Jos et ymmärrä jotakin, kysy muilta neuvoa.

Terve järki internetissä on ehdoton asia. Ei kannata pelätä turhaan, netissä on paljon kaikkea mukavaa ja hauskaa. Ikävät asiat vain saavat kovin paljon huomiota esimerkiksi lehdissä. Mieti ennen kuin teet. Älä anna salasanaasi tuntemattomalle, älä myöskään esimerkiksi pankkitunnuksia. Esimerkiksi salasanoja tai tunnuksia ei koskaan kysytä sähköpostitse. Niitä ei tule myöskään kirjoittaa näkyviin mihinkään keskusteluihin. Jos käytät tietokonetta, jota käyttävät muutkin, muista kirjautua ulos esimerkiksi sähköpostistasi. Voit myös tyhjentää välimuistin ja selaushistorian.

Internet on kuin postikortti. Vaikka lähetät yksityisen viestin, se voi silti jotenkin päätyä vääriin käsiin. Kun toimit netissä, toimi kuin missä tahansa julkisella paikalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti